Waarom zit een radio in een noodpakket?

Al jarenlang is radio luisteren een van de meest gebruikte manieren om op de hoogte te blijven van belangrijk nieuws, vooral in noodsituaties. In tijden van crisis, zoals bij stroomstoringen, natuurrampen of andere calamiteiten, kan het internet uitvallen, waardoor onze nieuwsvoorziening stilvalt. Een radio, met name een radio op batterijen of een dynamo, blijft dan nog wel werken.

Het voordeel van zulke radio’s is dat overheden en hulpdiensten razendsnel informatie kunnen verspreiden. Dit kan informatie zijn over evacuatie-instructies, waarschuwingen of updates over de situatie. Daarom is een noodradio een belangrijk onderdeel van een noodpakket. Zo kun je in extreme omstandigheden toch je levensreddende informatie ontvangen.

FM en AM

De meeste noodradio’s maken gebruik van FM- en AM-frequenties. Deze radiogolven hebben een breed bereik en kunnen vaak ook in afgelegen gebieden worden ontvangen. AM, wat staat voor Amplitudemodulatie, heeft als voordeel dat het een groter bereik heeft, wat beter is tijdens landelijke rampen. FM (frequentiemodulatie) heeft als voordeel dat het een betere geluidskwaliteit heeft dan AM. Hierdoor kun je de radio-uitzendingen beter beluisteren.

DAB+ radio

Veel noodradio’s zijn voorzien van verschillende functies zoals AM, FM en zelfs de nieuwste manier van radio luisteren: DAB+ radio. DAB+ is de opvolger van FM en kent vele voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat je met DAB+ storings- en ruisvrij radio kunt luisteren. Toch is DAB+ in noodsituaties vaak minder betrouwbaar dan FM of AM. Dat komt doordat DAB+ afhankelijk is van digitale zendmasten, die een beperkter bereik hebben en gevoeliger zijn voor storingen of uitval tijdens rampen of stroomstoringen. Vooral in landelijke gebieden, of wanneer delen van het netwerk uitvallen, kan het lastig zijn om nog een DAB-signaal te ontvangen. In tegenstelling tot AM en FM, die over veel grotere afstanden kunnen uitzenden, valt DAB+ dan sneller weg.

Daarom geldt: heb je een radio met DAB+? Dan is dat een fijne extra voor dagelijks gebruik. Maar als noodradio blijft een model met traditionele AM- en FM-functies essentieel voor maximale betrouwbaarheid in crisissituaties.

Wereldradio’s als noodradio

Een wereldradio of wereldontvanger is een speciaal type radio dat in staat is om radiogolven van over de hele wereld te ontvangen, vaak via korte golf (SW – shortwave). Deze korte golfsignalen kunnen grote afstanden afleggen, waardoor je zelfs zenders kunt ontvangen die zich ver buiten je eigen land bevinden. Dit maakt wereldradio’s bijzonder geschikt voor noodsituaties waarin lokale radiostations mogelijk uitvallen of geen informatie meer kunnen uitzenden. Dankzij een wereldradio kun je dan alsnog internationale zenders bereiken die vaak belangrijke updates en nieuws geven over de situatie in jouw regio of daarbuiten.

Handige extra functies bij noodradio’s

Moderne noodradio’s zijn vaak uitgerust met meerdere handige extra’s die goed van pas komen in crisissituaties. Denk hierbij aan:
• Een ingebouwde zaklamp – handig bij stroomuitval.
• Een zonnepaneeltje of dynamo – om de radio op te laden zonder netstroom.
• Een USB-uitgang – om bijvoorbeeld je smartphone of zaklamp op te laden.
• Een noodsignaal (SOS-functie) – om in geval van nood de aandacht te trekken.

Een noodradio is onmisbaar in een noodpakket

Een radio lijkt misschien ouderwets, maar in noodsituaties is het één van de meest betrouwbare communicatiemiddelen die je kunt hebben. Zeker wanneer internet en elektriciteit uitvallen, biedt een AM/FM-radio de mogelijkheid om belangrijke updates en instructies te blijven ontvangen.

Een DAB+ of wereldradio kan extra functionaliteit bieden, maar de basis blijft: kies altijd voor een radio die werkt zonder netstroom, bij voorkeur met meerdere oplaadmogelijkheden. Zo ben je voorbereid op het ergste – en dat geeft rust, ook als alles even stilvalt.

Wat zit er nog meer in een noodpakket?

Naast een noodradio wordt door de Rijksoverheid geadviseerd meer spullen in een noodpakket te stoppen:

• Water. Denk aan 3 liter water per persoon per dag.
• Lang houdbaar voedsel. Denk aan noten, groente in blik en gedroogd fruit.
• Radio op batterijen en mobiele telefoon met powerbank, om zo op de hoogte te blijven van nieuws.
• Zaklamp en batterijen, kaarsen en lucifers.
• EHBO-doos inclusief gebruikshandleiding.
• Dekens om warm te blijven.
• Fluitje om hulpdiensten te laten weten waar je bent.
• Cash geld.
• Gereedschap zoals een kniptang, hamer of zaag.
• Desinfecterende gel, wc-papier, natte doekjes, maandverband, tandpasta en een tandenborstel.
• Kopieën van identiteitsbewijzen en een lijstje met belangrijke telefoonnummers.
• Reservesleutel van huis en auto.
• Medicijnen.
• Babyvoeding.
• Eten en drinken voor huisdieren.

Waar koop ik een noodradio of wereldradio?

Zoek je naar een betrouwbare noodradio, wereldradio of gewoon een radio op batterijen? Zo’n radio kopen doe je bij Radio-point.nl. Hier vind je een uitgebreid assortiment aan noodradio’s, wereldradio’s en accessoires die perfect zijn voor jouw noodpakket. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudige AM/FM-radio, een modern model met DAB+, of een wereldradio met korte golf, wij hebben voor elk wat wils. Daarnaast bieden wij handige extra’s zoals radio’s met zonnepaneel, dynamo’s, zaklampen en USB-oplaadmogelijkheden.

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wil je direct advies van een echte radio-expert? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag bij het kiezen van de juiste radio die past bij jouw situatie en wensen. Zo ben je verzekerd van een betrouwbare radio die je in noodsituaties niet in de steek laat.
 
  William     30-06-2025 12:00
Advies nodig van een specialist?

Advies nodig van een specialist?

Bel ons via +31(0)85 111 8866
(bereikbaar op ma t/m vr van 9:00 - 12:00)