De geschiedenis van de Nederlandse radio
Er bestond een tijd dat de radio een revolutionaire uitvinding was. Door de jaren heen heeft de radio een evolutie doorgemaakt die zijn weerga niet kent. Voor veel mensen was het een belangrijke bron van informatie en entertainment. Ga je een radio kopen dan sta er niet direct bij stil hoe rijk en fascinerend de geschiedenis van de radio in Nederland is. In dit artikel duiken we samen in de geschiedenis van de Nederlandse radio.
In 1923 werd de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) opgericht. Dit bedrijf speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de Hilversumse Draadloze Omroep (HDO). Dit was weer de voorloper van wat we vandaag de dag kennen als de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).
Vooral in de begintijd begonnen omroepverenigingen zich te vormen. Elk van hen probeerde een bepaalde religieuze of sociaal culturele groep te vertegenwoordigen. Denk maar aan de KRO (Katholieke Radio Omroep), de VARA (Vereniging Van Arbeiders Radio Amateurs) en NCRV (Nederlandse Christelijke Radio Vereniging). Elk van deze omroepverenigingen wilden hun eigen perspectief en inhoud aan hun luisteraars laten horen.
Later in de jaren 50 en 60 zagen we de opkomst van FM en de introductie van stereo-uitzendingen, wat de luisterervaring van mensen positief heeft beïnvloed. Met de opkomst van piratenzenders zoals Radio Veronica en Radio Noordzee werd een divers en commerciëler radiolandschap gecreëerd.
In de jaren 80 werden steeds meer lokale radio omroepen in het leven geroepen. Zo kregen gemeenten de mogelijkheid om licenties uit te delen aan lokale omroepen. Het gevolg was dat er een explosie ontstond van creativiteit en diversiteit in het radiolandschap van Nederland.
Het begin: De jaren 20 en 30
Het begin van de Nederlandse radio begon in de jaren 20 van de vorige eeuw. Om precies te zijn in 1919 werd de eerste radio-uitzending in Nederland uitgezonden door Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda. Idzerda werd geboren op 26 september 1885 in het Friese dorpje Weidum. Met zijn bedrijf genaamd Nederlandsche Radio Industrie werd de eerste radio-uitzending tot stand gebracht.In 1923 werd de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) opgericht. Dit bedrijf speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de Hilversumse Draadloze Omroep (HDO). Dit was weer de voorloper van wat we vandaag de dag kennen als de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).
Vooral in de begintijd begonnen omroepverenigingen zich te vormen. Elk van hen probeerde een bepaalde religieuze of sociaal culturele groep te vertegenwoordigen. Denk maar aan de KRO (Katholieke Radio Omroep), de VARA (Vereniging Van Arbeiders Radio Amateurs) en NCRV (Nederlandse Christelijke Radio Vereniging). Elk van deze omroepverenigingen wilden hun eigen perspectief en inhoud aan hun luisteraars laten horen.
Jaren 50: Na de oorlog
Gedurende de Tweede Wereldoorlog was de radio een perfect instrument voor propaganda. Daarnaast werd radio veel gebruikt in het verzet. Zelfs onze voormalige koningin Wilhelmina sprak tot het Nederlandse volk via Radio Oranje. Radio was een belangrijk middel om het volk moed in te spreken. Na de bevrijding in 1945 was het tijd voor herstel. Radio omroepen namen de taak op zich om het land te informeren en te entertainen tijdens de wederopbouw van Nederland.Later in de jaren 50 en 60 zagen we de opkomst van FM en de introductie van stereo-uitzendingen, wat de luisterervaring van mensen positief heeft beïnvloed. Met de opkomst van piratenzenders zoals Radio Veronica en Radio Noordzee werd een divers en commerciëler radiolandschap gecreëerd.
De jaren 70 en 80
In de jaren 70 was er opnieuw veel verandering. Zo werden de piratenzenders gelegaliseerd wat ertoe leidde dat commerciële radio in Nederland was geboren.In de jaren 80 werden steeds meer lokale radio omroepen in het leven geroepen. Zo kregen gemeenten de mogelijkheid om licenties uit te delen aan lokale omroepen. Het gevolg was dat er een explosie ontstond van creativiteit en diversiteit in het radiolandschap van Nederland.
De jaren 90 en 2000
De belangrijkste verandering op het gebied van radio kwam tot stand door de opkomst van internet. Zo kon radio nu ook online worden gestreamd. Dat leidde onder andere tot een globalisering van de radiowereld. Men kon nu radio-uitzendingen luisteren van over de hele wereld. Ook werd de geluidskwaliteit van de radio alsmaar beter.2010 tot nu
Zelfs vandaag de dag evalueert de manier van radio luisteren nog steeds en als nooit tevoren. De opkomst van digitale radio vervangt de oude analoge FM-radio. Hierdoor hebben we steeds minder te maken met storingen en ruis. FM-radio gaat op den duur zeker verdwijnen en een compleet hoofdstuk in de geschiedenis zal hiermee worden afgesloten. Eén ding is zeker. De manier hoe mensen naar radio luisteren zal de komende jaren nog steeds drastisch veranderen. Door nieuwe technologieën zoals digitale radio en de opkomst van DAB+ radio maakt het steeds fijner om naar jouw favoriete radiostations te kunnen luisteren.Advies nodig van een specialist?
Bel ons via +31(0)85 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)